Witamy wszystkich gości Naszego Flandryjskiego Bloga :)
Zapraszamy do odwiedzania Naszej strony !

piątek, 6 października 2017

Właściwości lecznicze nalewek

Na środowym spotkaniu (04.10) Klubu "Aktywni 50+" omawialiśmy lecznicze właściwości nalewek.

Owoce, zioła i inne surowce, na bazie których wytwarza się nalewki, np. miód czy orzechy, zawierają wiele prozdrowotnych związków, takich jak: witaminy i minerały, alkaloidy, glikozydy, garbniki,  kwasy organiczne, olejki eteryczne i inne.
Alkohol wzmaga lecznicze działanie tych surowców, ponieważ podczas produkcji nalewek czy win zachodzi proces zwany ekstrahowaniem, czyli proces wyodrębniania z ziół czy owoców, za pomocą alkoholu, tych cennych składników i czynnych związków. W ten sposób zostają one doskonale zakonserwowane i nie ulegają rozpadowi nawet po upływie dłuższego czasu. Dzięki alkoholowi nalewki czy wina nie tylko dłużej zachowują swoją świeżość i lecznicze właściwości, lecz także silniej oddziałują na ludzki organizm, ponieważ alkohol, w małych dawkach, rozszerza naczynia krwionośne i szybciej przedostaje się wraz z cennymi substancjami do krwiobiegu.
Na koniec wykładu skosztowaliśmy wyroby przygotowane przez nasze Klubowiczki.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zawsze razem.

Zawsze razem.